این مرکز در سال 1371 و با اخذ مجوز از وزارت صنایع، بطور رسمی فعالیت خود را آغاز و در طول سه دهه گذشته به لطف بهره مندی از وجود کارشناسان خبره و با تجربه و تجهیزات و امکانات مطلوب،گامهای موثری در پیشبرد اهداف کلان شرکت برداشته است که به اختصار به آنها اشاره میشود:
- کمک به تبیین استراتژیهای سازمان وسازماندهی و اجرای پروژههای تحقیق و توسعه مبتنی بر راهبردهای سازمان، همچون کاهش قیمت تمام شده محصولات، تنوع و نوآوری
- بررسی و پایش مداوم فرآوردههای ارائه شده توسط سایر تولیدکنندگان و انجام آزمونهای حسی ومقایسه آنها با محصولات تولیدی به منظور تعیین و ارتقای جایگاه شرکت
- تنوع و نوآوری در محصولات و بهبود کیفیت و فرمولاسیون فرآوردههای تولیدی و یافتن مواد اولیه جایگزین
- حضور در کنگرهها و همایشهای تخصصی و ارائه مقالات پژوهشی با هدف تبیین جایگاه علمی شرکت پگاه در صنعت غذای کشور و تعامل نزدیکتر و بیشتر با دانشگاهها، اساتید و مراکز پژوهشی
- بسترسازی برای استفاده بهینه از ظرفیتهای پژوهشی موجود بهویژه حمایت از پایان نامههای دانشگاهی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا که موضوعات رسالهها براساس سیاستهای شرکت و بررسی مشکلات کیفی محصولات و یا نوآوری و بهبود فرمولاسیونها انتخاب میشوند
- همکاری با سازمان استاندارد و سازمان غذا و دارو در تدوین استانداردها و ضوابط تولید فرآوردههای لبنی
- تشکیل کمیته علمی با محوریت واحد R&D و متشکل از افراد علاقمند و واجد شرایط، که ماموریت تهیه و تدوین جزوات و کتابهای تخصصی و انتشارآنها در سطح و یا بیرون از شرکت را بهعهده دارد
- ایجاد بانک اطلاعاتی از کتب تخصصی خارجی و عناوین پایان نامههای مرتبط دانشگاهها
- تعیین تکلیف مواد اولیه موجود
- شرکت در جلسات تخصصی درون سازمانی از جمله:
تشکیل کارگروههای تخصصی با حضور کارشناسان سایر واحدها بهمنظور بررسی مسایل و مشکلات تولید و ارائه راهکارهای اجرایی
جلسه نظام پیشنهادات که مسئولیت بررسی پیشنهادهای کارشناسی شده و تصویب یا رد آنها و سیاستگذاری این نظام را بهعهده دارد.
کمیته محیط زیست که وظیفه بررسی راهکارهای کاهش مصرف آب و ضایعات شیر را با هدف کاهش حجم و بار آلودگی پساب ورودی به تصفیه خانه بهعهده دارد
کمیته محصولات جدید که وظیفه بررسی ، تصویب و پیگیری کلیه مسایل مرتبط با محصولات جدید را بهعهده دارد
تشکیل جلسات تخصصی با شرکتهای داخلی و خارجی جهت یافتن منابع جدید تامین مواد اولیه یا دریافت ایدههای جدید و یا همفکری جهت حل مشکلات فنی
- میکروبی و شیمیایی
- دستگاه اندازهگیری پروتئین(کجلدال)
- سانتریفوژ
- دستگاه وکیوم روتاری
- ویسکومتر بروکفیلد
- دستگاه اندازه گیری رطوبت
- ترازوی دقیق
- رفراکتومتر
- رفراکتومتر
- pH متر
- میکروسکوپ
- دستگاه استومیکر
- اتوکلاو
- انکوباتور
- اون
- کوره الکتریکی
- اتاق ارزیابی حسی و تجهیزات در مقیاس تحقیقاتی نظیر پاستوریزاتور
- سیستم استریلیزاسیون (UHT)
- سیستم میکروفیلتراسیون
- هموژنایزرهای آزمایشگاهی
- مخلوط کن
- پروسس تانک و دستگاههای بسته بندی
امکانات ویژهای را جهت اجرای پروژههای داخلی و حتی برون سازمانی و در قالب قراردادهای فی مابین فراهم کرده است.