برای شما که مشکل عدم تحمل لاکتوز دارید
دکتر محمدرضا وفا ، متخصص تغذیه و رژیم درمانی نیز با بیان این که کاهش عوارض عدم تحمل لاکتوز از مهمترین خواص محصولات پروبیوتیک است ،
میگوید : افرادی که نسبت به لاکتوز موجود در شیر حساسیت دارند و مثلا با خوردن شیر نفخ میکنند ، میتوانند با خیال راحت و بدون نگرانی محصولات پروبیوتیک را
مصرف کنند . به علاوه ، محصولات پروبیوتیک خواص ضدعفونیکننده هم دارند و با جلوگیری از رشد باکتریهای عفونت زا در بدن ، باعث پیشگیری از ابتلا به عوارض ناشی از بیماریهای عفونی مثل اسهال میشوند . حتی به تازگی ، مفید بودن محصولات پروبیوتیک برای سلامت دندانها هم به اثبات رسیده است . نکته جالب این که باکتریهای پروبیوتیک در روده انسان هم زندگی میکنند و بخش قابلتوجهی از سلامت افراد به فعالیت و تکثیرشان در روده بستگی دارد چون این باکتریها میتوانند
باکتریهای مضر را در بدن نابود کنند .
پس یکی از راههای افزایش جمعیت باکتریهای پروبیوتیک در بدن و فعال نگه داشتن آنها به صورت مستمر ، اضافه کردنشان به انواع محصولات غذایی مثل
ماست و حتی شیر است .
به عبارت دیگر ماست با پروبیوتیکها غنی میشود و مصرف آن برای هیچکس بجز افرادی با بیماریهای خاص مانند HIV پیشرفته یا نوزادان زیر شش ماه ممنوع نیست .
افراد مبتلا به بیماریهای خاص هم باید حتما زیر نظر پزشکشان محصولات پروبیوتیک مصرف کنند .
محصولات غنی شده بخوریم یا نه ؟
به گفته دکتر رمضانی با توجه به کمبود و فقر برخی ریزمغذیها و ویتامینها در مواد غذایی ، میتوان از طریق غنیسازی این کمبودها را در حد مجاز جبران کرد .
مثلا کمبود عنصرهای روی ، آهن ، کلسیم و ویتامین D و عوارض ناشی از آن از موارد شایعی است که از طریق موادغذایی غنی شده میتوان آنها را جبران کرد .
البته محصولات غنی شده مانند محصولات غذایی که توسط شرکتهای صنعتی تولید میشود با رعایت میانگینی ، میان حداقل تاثیر و حداکثری که ایجاد مشکل کند در نظر گرفته میشود . به عنوان مثال میزان ۱۰ میلیگرم روی مناسب مصرف روزانه و مفید برای رشد کودکان است ، اما میزان ۴۰ میلیگرم آن ایجاد مسمومیت میکند .
همچنین برای آهن ۱۸ میلیگرم مفید و ۴۵ میلیگرم مضر است به همین دلیل همیشه میزانی به کار گرفته میشود که مصرف روزانه این مواد مسمومیت ایجاد نکند یا از فعالیت دیگر ویتامینها جلوگیری نکند .
در حال حاضر شیر ، آبمیوه و ماکارونی ازجمله در دسترسترین محصولات غنی شده در ایران محسوب میشوند .
وقتی شیر و ماکارونی غنی میشوند
بد نیست بدانید براساس آمار بیش از نیمی از جمعیت ایران با کمبود ویتامین D روبهرو هستند و غنیسازی لبنیاتی مانند شیر میتواند در جبران این کمبود بسیار
تاثیرگذار باشد . اگر یک فرد سالم و بالغ روزانه به ۴۰۰ تا ۶۰۰ واحد ویتامین D نیاز دارد ، در صورتی که بخواهد از شیر غنیشده با ویتامین D بنوشد ،
اگر یک یا ۲ لیوان شیر غنیشده بخورد ، بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد ویتامین D مورد نیاز بدنش را دریافت کرده است . البته بهتر است ویتامین D در کنار کلسیم جذب شود و به دلیل این که لبنیات ، کلسیم خوبی دارد غنیسازی آنها با ویتامین D انتخاب درست و مناسبی است . از طرفی هر فرد بالغ روزانه به هزار میلیگرم کلسیم نیاز دارد و باید ۳ تا ۴ لیوان شیر بخورد . حالا کسانی که لبنیات کافی مصرف نمیکنند میتوانند برای جبران نیازشان از آب پرتقالهای غنیشده کمک بگیرند ؛ به شرطی که مراقب کالری دریافتیشان باشند .
به گفته دکتر وفا گروهی از کارخانجات محصولاتشان را با ریزمغذیهایی از جمله ویتامینهای گروه B و سبوس غنیسازی میکنند . از آنجا که ماکارونی هم جزو
غذاهای پر مصرف ما ایرانیهاست غنیسازی این ماده غذایی با سبوس و ویتامین B میتواند کمبودهای بدن ما را جبران کرده و به تکمیل رژیم غذاییمان کمک کند
و حامل خوبی است . این ماکارونیها مناسب افرادی است که میخواهند دستگاه گوارش سالمتری داشته باشند و هضم غذایشان بهتر انجام شود .