نقش تغذیه در کنترل بیماری آلزایمر

نقش تغذیه در کنترل بیماری آلزایمر

نتایج یک تحقیق حاکی از آن است که تغذیه یکی از عوامل مهم در کنترل بیماری‌ ها است که می‌تواند در پیشگیری و یا به تاخیر انداختن بیماری آلزایمر نقش مهمی را ایفا کند .

فرناز پرورش – دانشجوی کارشناسی ارشد رشته تغذیه در پایان نامه خود با عنوان ” ارزیابی و مقایسه الگو های غذایی در بیماران مبتلا به آلزایمر و افراد سالم ”
به بررسی این موضوع که تغذیه یکی از عوامل مهم در کنترل بیماری‌ ها است پرداخت .

تغذیه یکی از عوامل مهم در کنترل بیماری‌ ها است که می‌تواند در پیشگیری و یا به تاخیر انداختن بیماری آلزایمر نقش مهمی را ایفا کند .

مطابق این تحقیق ، مطالعات پیشین بیشتر اثر حمایتی خود را بر روی یک غذای خاص و یا به شکل منحصر یک ریز مغذی خاص در ارتباط با آلزایمر نشان داده‌اند .
این در حالی بود که اکثر افراد مواد مغذی را در ترکیب با هم دریافت می‌کنند بنابراین این تحقیق ارتباط الگو های غذایی را با بیماری آلزایمر در افراد سالمند بررسی می‌کند .

مطالعه حاضر یک مطالعه مورد – شاهدی بود که در آن ۵۰ نفر سالمند مبتلا به آلزایمر و ۹۲ نفر سالمند سالم ( غیر مبتلا به بیماری آلزایمر ) انتخاب شدند .

همچنین دریافت‌ های معمول هر دو گروه با استفاده از فرم پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی ۱۶۸ موردی بررسی و ارزیابی قرار گرفت و الگو های غذایی موثر
با استفاده از روش تحلیل عاملی استخراج و از میان ۱۲ گروه غذایی ، سه الگوی غذایی موثر شناخته شدند .

اولین الگوی غذایی غنی از شیر و لبنیات ، تخم مرغ ، گوشت ، مرغ ، ماهی ، اسید های چرب غیراشباع ، میوه و سبزیجات غنی از بتاکاروتن و ویتامین C و سایر سبزیجات بود . الگوی غذایی دوم حاوی غلات ، انواع نان‌ ها ، کره ، خامه ، شکر و شیرینی جات بود . در نهایت سیب زمینی ، حبوبات و دانه‌ ها الگوی غذایی سوم را تشکیل دادند .

یافته‌ ها حاکی بود که افرادی که از الگوی غذایی اول پیروی کرده بودند ، شانس ابتلا به آلزایمر را هم در مدل خام ( ۴۲/۰-۰۴/۰ :CI و %۹۵; ۱۳/۰=OR )
و هم در مدل تعدیل شده ( ۲۱۸/۰-۰۰/۰ : CI و %۹۵;۰۰۶/۰= OR) کمتر داشته اند .

نتایج این مطالعه نشان داد احتمال می‌رود الگوی غذایی که غنی از شیر و لبنیات ، تخم مرغ ، گوشت ، مرغ ، ماهی و سبزیجات باشد با شانس کمتر ابتلا به بیماری آلزایمر
همراه باشد . مطالعات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است .