یک کارشناس صنعت لبنیات با اشتباه دانستن تصور آب بستن به شیر های کم چرب گفت : چربی از مواد خشک شیر محسوب میشود و از جمله اجزای قابل رویت آن است .
به همین دلایل اگر این ماده در شیر کم شود ، حس رقیق یا آبکی بودن محصول ایجاد می شود . شیر کامل ۸۷ درصد آب دارد و در صورت کاهش ماده خشک و بهویژه چربی ،
حس آبکی بودن یا کمتر خوشمزه بودن کاملا طبیعی است .
حسین چمنی در پاسخ به این سوال که آیا ارزش غذایی لبنیات کم چرب کمتر از نوع پرچرب آن است ؟ اظهار کرد : مواد مغذی مورد نیاز بدن انسان در شش گروه آب ، پروتئین ، چربی ، قند ، ویتامین و املاح دسته بندی میشوند که تمام این مواد در لبنیات کم چرب و پرچرب وجود دارد . تنها تفاوت لبنیات کم چرب و پرچرب در درصد چربی آنها بوده
و این افزایش یا کاهش میزان چربی فقط در یک بخش یعنی چربی تاثیر گذار است .
به گفته وی ، چربی مولد انرژی است و گروه های سنی که کمتر به انرژی نیاز دارند یا افراد دارای اضافه وزن بهتر است از محصولات کم چرب استفاده کنند . البته به این نکته
باید توجه کنیم که چهار ویتامین A و D و E و K محلول در چربی هستند و این ویتامین ها نقش کلیدی زیادی در بدن ایفا میکنند . مثلا ویتامین D در غذا ها بسیار کم وجود دارد و باعث جذب حداکثری کلسیم در بدن میشود . با کاهش میزان چربی ، میزان این چهار ویتامین کاهش می یابد . از آنجا که میزان چربی شیر متعادل و مطابق نیاز انسان است ، توصیه می شود گروه های سنی مختلف تا حد امکان از شیر کامل استفاده کنند .
چمنی در بخش دیگری از صحبت هایش به درج درصد چربی روی محصولات لبنی اشاره کرد و گفت : بنا بر نظر استاندارد ، صنایع تبدیلی موظف هستند روی محصولاتی
که چربی ۳ درصد و بیشتر دارند کلمه ” پرچرب ” درج کنند ، در حالی که شیر کامل معادل ۳.۲ تا ۳.۵ درصد چربی دارد و نباید پرچرب معرفی و باعث نگرانی مردم شود . خوشبختانه محصولات لبنی از بدون چربی ( حداکثر ۰.۵ درصد ) ، کم چرب ( تا ۱.۵ درصد ) ، نیم چرب ( تا ۲.۵ درصد ) و شیر کامل تولید می شود و در اختیار مردم قرار دارد .
در کشور های آسیای میانه و حوزه CIS شیر با چربی ۶ و ۱۰ درصد تولید و مصرف می شود که اینگونه شیر ها در رده پرچرب قرار می گیرند .
وی با بیان اینکه چربی باعث غلظت بیشتر محصولات لبنی می شود و از طرفی طعم خوشمزه تری به آن می دهد ، گفت : نسل قدیم به محصولات پرچرب علاقه بیشتری
نشان میدهند ولی نسل جدید لبنیات کم چرب را به دلیل پایین بودن میزان کالری کمتر ، بیشتر در رژیم غذایی خود قرار میدهد .
این کارشناس صنعت لبنیات در پاسخ به این سوال که آیا این تصور که علت رقیق بودن شیر ، ماست و خامه کم چرب به دلیل افزودن آب به این محصولات است ؟ اظهار کرد : چربی از مواد خشک شیر محسوب میشود و از جمله اجزای قابل رویت آن بوده و به ویژه از طریق حس چشایی کاملا قابل تشخیص است . به همین دلیل اگر این ماده
در شیر کم شود ، چنین حسی در مصرف کننده ایجاد می شود ، اما مطمئن باشید که اضافه کردن آب به شیر اتفاق نمی افتد . شیر کامل ۸۷ درصد آب دارد و در صورت
کاهش ماده خشک بهویژه چربی ، حس آبکی بودن یا کمتر خوشمزه بودن کاملا طبیعی است . البته دستگاه های نظارتی برای جلوگیری از تقلب همواره میزان ماده خشک
شیر های موجود در بازار را رصد کرده و مردم هم می توانند در صورت تردید با مستندات آزمایشگاهی شکایت کنند .
این کارشناس صنعت لبنیات در پایان گفت : درصد چربی شیر گاو ۳.۲ تا ۳.۵ درصد است و بنا بر نظر کارشناسان نوع و میزان چربی موجود در شیر برای بدن انسان مفید است .