در زمان آلودگی هوا چطور به خودمان امداد رسانی کنیم ؟

در زمان آلودگی هوا چطور به خودمان امداد رسانی کنیم ؟

سلامت نیوز : در شهر های بزرگ و چند میلیون نفری که حالا اسمش را گذاشته‌ایم کلانشهر ! همیشه باید منتظر هر اتفاقی بود ؛ از آلودگی هوا تا هر اتفاق منتظره
و غیرمنتظره دیگر .

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جام جم ، دلیل آن هم شاید از تنوع اقوام تا تنوع وسایل نقلیه و شیوه زندگی و هزار و یک مساله دیگر باشد . در بین همه اتفاقات ،
شاید آلودگی هوا یکی از همان عوامل نگران‌ کننده باشد . به این دلیل که به‌طور مستقیم با جان مردم ساکن شهرها مرتبط است .

در این بین ، در بعضی از فصل‌ های سال ، بیش از فصل ‌های دیگر باید منتظر معلق شدن ذرات ناخوشایند در هوا بود . در کشور ما و در کلانشهر ها ، اصولا از نیمه پاییز باید منتظر آلودگی هوا بود .

گرچه امیدواریم امسال با این مشکل روبه‌رو نشویم ، اما نزدیک شدن به نیمه پاییز بهانه‌ ای شد تا توصیه ‌های دکتر کوروش جعفریان ، متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه را درباره آلودگی هوا و تغذیه مناسب بشنویم . شاید بهتر باشد از آنهایی که نباید بخوریم شروع کنیم . در واقع در زمان آلودگی هوا بهتر است بعضی از خوراکی ‌ها از
سبد غذایی ما حذف شوند .

دکتر جعفریان در این‌باره می‌گوید :‌ یکی از اثرهای منفی آلودگی هوا ،‌ اختلال در هضم و جذب مواد غذایی یا دقیق‌تر بگوییم ،‌ اختلالات گوارشی است . بنابراین باید از
خوردن غذا های سنگینی که هضم آنها سخت است خودداری کرد . دکتر جعفریان ادامه می‌دهد : گرچه همیشه باید در مصرف خوراکی ‌های چرب جانب احتیاط را رعایت کرد ،
اما در زمان آلودگی هوا به‌دلیل این‌ که هضم و جذب آنها سخت‌تر از حالت عادی می‌شود ،‌ باید آنها را به‌طور کامل از سبد غذایی حذف کرد . از این خوراکی ‌ها می‌توان به انواع
غذا های سرخ‌شده ، غذا های فرآیند شده ، انواع تنقلات چرب و… اشاره کرد . این مساله درباره نوشیدنی‌ های پرچرب مانند شیر نیز صادق است .

از شیرین بگذرید

گرچه در هوای سرد پاییز ، همیشه یک فنجان چای یا قهوه همراه با یک تکه کیک میان‌ وعده یا عصرانه دلپذیری است ، ‌ اما در زمان آلودگی هوا باید کمی از دلخواه‌ ها
دست بکشیم . دکتر کوروش جعفریان در این‌ باره می‌گوید : خوراکی ‌ها با شیرینی غیرطبیعی مانند انواع کیک ، ‌دسر ، شیرینی‌ های خامه‌ ای و… به‌دلیل آن که در زمان آلودگی هوا دیرتر از حالت عادی ،‌ هضم و جذب می‌شوند ،‌ بنابراین این گروه از خوراکی ‌ها را هم باید از گردونه خارج کرد .

حتی گاهی خوردن غذا های شیرین هم می‌تواند احساس سنگینی و پری را تشدید کند . او ادامه می‌دهد : حلوا ، خرما و… هم در گروه خوراکی ‌های ممنوع در زمان آلودگی هوا هستند .

محرک نباشید

التهاب ، یکی از مشکلات ناشی از آلودگی هواست . این التهاب در پوست ، شش ‌ها ، چشم‌ ها و بافت‌ هایی که مخاط دارند ، بیشتر دیده می‌شود . دلیل آن هم ناسازگاری
وضعیت هوا با شرایط بدنی ماست . بنابراین بهتر است عاملی برای تحریک سلول‌ ها و بافت ‌های بدن نباشیم . دکتر جعفریان در این ‌باره توضیح می‌دهد :‌

بعضی از خوراکی‌ ها زمینه ‌ساز تشدید التهاب هستند . برای مثال انواع خوراکی‌ های حاوی ادویه به‌ویژه آنهایی که ادویه محرک مانند فلفل ، دارچین و… دارند . بنابراین برای جلوگیری از تشدید التهاب ،‌ باید از خوردن خوراکی ‌های حاوی این ادویه ‌ها خودداری کرد . ضمن این‌که بهتر است ادویه ‌های محرک را به غذا یا نوشیدنی اضافه نکنیم .

ترش‌ ها خوب هستند

میوه‌ های ترش ،‌ ویژگی ‌های خاص‌تری دارند . دکتر جعفریان در این‌باره می‌گوید : از آنجا که در زمان آلودگی هوا ، امکان ابتلا به بیماری ‌های مختلف دور از انتظار نیست ، ‌
بنابراین باید به عملکرد بهتر سیستم ایمنی کمک کرد . برای این منظور خوردن میوه ‌های ترش به دلیل ویتامین ‌
C بالایی که دارند ،‌ مفید هستند . این میوه ‌ها ضمن بهبود عملکرد سیستم ایمنی ،‌ به تعدیل محیط اسیدی – قلیایی معده نیز کمک می‌کنند .

او ادامه می‌دهد :‌ نوشیدن آبمیوه ‌های طبیعی با طعم ترش و یا خود میوه‌ ها ، می‌تواند باعث درمان و کنترل عوارض ناشی از آلودگی هوا مانند حالت تهوع و سرگیجه شود .

رنگارنگ باشید

در فصل پاییز تنوع میوه کم نیست ؛ آن هم میوه‌هایی که سرشار از آنتی‌اکسیدان هستند . دکتر جعفریان درباره تاثیر مصرف میوه‌ ها در جلوگیری از ابتلا به مشکلات ناشی از آلودگی هوا می‌گوید :

سبد میوه‌ های منزل شما هرچه تنوع رنگی بیشتری داشته باشند ،‌ بهترند . به این دلیل که اولا ویتامین ‌های مختلف و مفید در اختیار شما قرار می‌گیرد و دوما ،‌ رنگ هر میوه نشانگر وجود نوعی آنتی‌اکسیدان خاص در آن است ؛ ماده‌ای که برای جلوگیری از تاثیر عوارض آلودگی هوا در بدن ، بسیار مفید است . بنابراین سعی کنید از انواع میوه‌ ها در
سبد غذایی روزانه داشته باشید .او ادامه می‌دهد : این مساله درباره سبزی‌ ها هم صادق است .

سبزی‌ ها علاوه بر این ،‌ حاوی فیبر فراوانی هستند . بنابراین به دستگاه گوارش کمک کرده و با دفع منظم ، سموم احتمالی موجود در بدن نیز دفع می‌شود .

با لبنیات دوست باشید

گرچه خوردن انواع پرچرب این خوراکی ‌ها مفید نیست ، اما انواع بدون چربی آن ، یکی از بهترین گزینه‌ ها برای جلوگیری از ابتلا به مسمومیت ناشی از آلاینده‌ ها است .
دکتر جعفریان ادامه می‌دهد : ماست و دوغ بهترین خوراکی‌ ها برای از بین بردن تاثیر منفی آلاینده ‌ها در بدن هستند . اما باید دقت کرد انواع بدون چربی یا کم‌چرب آنها را انتخاب کنید .

از دیگر محصولات لبنی هم می‌توان استفاده کرد اما تاثیر ماست و دوغ بیش از بقیه است . در صورتی که شیر کم‌چرب یا بدون چربی باشد نیز نوشیدنی بسیار خوبی
در روز های آلوده است .

سیراب شوید

نوشیدنی خاصی نیست و ما اغلب نوشیدن آن را فراموش می‌کنیم . اما آب ، یکی از بهترین نوشیدنی ‌هاست . دکتر جعفریان در این‌باره می‌گوید :‌ علاوه بر این‌که تمام فعالیت‌ های سلولی در حضور آب انجام می‌شود و سلول‌ ها نباید به ‌هیچ ‌وجه احساس تشنگی شدید داشته باشند ، دفع سموم نیز توسط آب انجام می‌شود ‌. این متخصص تغذیه
ادامه می‌دهد : با نوشیدن آب کافی ،‌ عملکرد دستگاه دفع تسریع شده و سموم زود از تن زدوده می‌شوند .

با چربی‌های خوب دوست باشید

اسید های چرب به‌ویژه اسید های چرب امگا۳ ، یکی از بهترین ترکیب ‌ها برای حفظ سلامت بدن است . بنابراین در زمان آلودگی هوا ،‌ دانه‌ های روغنی سالم مانند دانه کنجد ،‌ آفتابگردان ،‌ ذرت و … را در برنامه غذایی خود قرار دهید . این دانه ‌ها سرشار از فیبر و فیتو استروژن ‌ها نیز است . بهتر است این دانه‌ها را به شکل غیربوداده میل کنید .