روز جهانی شیر توسط سازمان خواربار و کشاورزی ( فائو ) وابسته به سازمان ملل پیشنهاد شد و از سال ۲۰۰۱ هر سال در اول ژوئن جشن گرفته میشود تا در آن به اهمیت شیر بعنوان یک غذا در سطح جهان تاکید شود .
در این روز فرصتی پیش میآید که فعالیت های مرتبط با صنعت شیر مورد توجه مردم قرار و آگاهی آنها در مورد شیر بعنوان بخشی از یک جیره متوازن روزانه
و اهمیت صنایع لبنیات تاکید شود .
اکنون به برکت این گونه فعالیت ها شیر بعنوان یک غذای جهانی مدنظر قرار دارد . اول ژوئن به این دلیل انتخاب شد که تا آن زمان در بسیاری کشور ها این روز
به عنوان روز شیر جشن گرفته میشد .
شیر یک فرآورده کشاورزی با منشاء طبیعی و با ارزش غذایی بالا و دارای اهمیت اقتصادی است . بشر از زمان اهلی شدن دام ها به مصرف شیر آنها پرداخته است .
پستانداران برای تغذیه نوزادان خود تولید شیر می کنند . شیر حاوی پروتئینهای با ارزش ، لیپید های سالم ، کربوهیدرات ها ، مواد معدنی ( کلسیم ، روی ، منیزیم ، فسفر ، ید ، آهن ، پتاسیم ) ، ویتامین ها ( فولات ، ویتامین A ، ویتامین D ، ریبوفلاوین ، ویتامین ۱۲ B ) و بعبارتی تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن میباشد . بعلاوه یک ترکیب ضد سم است که برای شهرنشینان که تماس زیادی با دی اکسیدکربن ، گوگرد ، سرب ، آرسنیک ، ریزگرد ها و امثال آن دارند مفید است . هر لیوان شیر گاو (۲۵۰ میلی لیتر )
حدود ۳۱۵ میلی گرم کلسیم دارد و ۲۲تا ۲۹ درصد نیاز روزانه کلسیم فرد را تامین میکند . کلسیم نقش اساسی در استحکام استخوان ها و سایر وظایف مهم در بدن دارد .
اتحادیه اروپا ، آمریکا ، استرالیا و نیوزیلند مهمترین تولید کنندگان و صادر کنندگان شیر و فرآورده های لبنی در جهان هستند .
وضع مصرف شیر در ایران
مصرف سرانه شیر یکی از معیار های توسعه و پیشرفت فرهنگی جوامع مختلف محسوب می شود . مصرف ۳ لیوان شیر یا ۱ لیوان شیر ، یک کاسه ماست و ۴۰ گرم پنیر
احتیاجات بدن را تامین میکند . در حالی که سرانه مصرف شیر کشور های اروپایی ۳۵۰ کیلوگرم است ، مشاور دفتر برنامه جهانی غذا سازمان ملل در ایران اعلام کرد
که مقدار آن در ایران حدود یک ششم استاندارد بین المللی و بین ۶۰تا ۷۰ کیلو گرم در سال می باشد . مصرف شیر قبل از افزایش قیمت آن ۹۰ تا ۱۰۰ کیلو گرم است .
ایران به سایر کشور های دنیا صادرات شیر و فرآورده های لبنی دارد اما خود در مصرف سرانه لبنیات نسبت به برخی کشور های پیشرفته عقب می باشد .
وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی عدد منطقی برای مصرف سرانه را بین ۱۶۰ تا ۱۷۰ کیلوگرم پیشنهاد داده در حالی که هم اکنون این عدد در کشور ما
کمتر از ۷۰ کیلوگرم است . هدف گذاری ایران برای سال ۱۴۰۴ ( انتهای برنامه اقتصاد مقاومتی ) ۱۷۰ کیلو گرم برای هر ایرانی است .
” شیر یعنی زندگی ” . زندگی را از خود و عزیزانمان دریغ نکنیم .
روز جهانی شیر گرامی باد .