شیر ، هم میتواند چاق کننده باشد هم لاغر کننده ، هم میتواند بیماری زا باشد هم سلامتیبخش . شیر با بسیاری از بیماری ها ارتباط دارد زیرا پایه تغذیه نوزادی و کودکی
به شیر وابسته است .
شیر های پاستوریزه عمدتا از شیر گاو و مقدار چربی آنها مشخص است . هر لیوان شیر کمچرب شامل ۲۴۰ سیسی شیر حدود ۹۰ کالری ، هر لیوان شیر معمولی ۱۲۰ کالری
و هر لیوان شیر پر چرب تا ۱۵۰ کالری انرژی به بدن میرساند . بهتر است همه افراد بخصوص کسانی که رژیم لاغری دارند از نوع کم چرب یا بدون چربی شیر استفاده کنند ،
اما افرادی که قصد اضافه وزن دارند یا میخواهند توان جسمانی خود را بالا ببرند میتوانند شیر پر چرب ( full fat milk ) بخورند . یادتان باشد که شیر کم چرب یا پرچرب
از نظر میزان لاکتوز ، پروتئین ، املاح و ویتامین ها تفاوتی با هم ندارند و فقط میزان چربی آنها بالا یا پایین است .
نکته دیگر اینکه کالری موجود در شیر و لبنیات به هیچ وجه قابل مقایسه با کالری سایر مواد غذایی نیست . پس نمیتوان گفت « شیر نمیخورم چون کالری دارد . »
شیر علاوه بر کالری ، تمام مواد غذایی مایحتاج بدن را هم داراست و مصرف آن بسیاری از نیاز های بدن را مرتفع میکند ، پس بههیچ عنوان شیر را از
برنامه غذایی روزانه خود حذف نکنید .
البته برخی افراد بهدلیل عدم تحمل لاکتوز و عوارض گوارشی از نوشیدن شیر صرفنظر میکنند . این حالت معمولا در افراد بالغی دیده میشود که در دوران کودکی
به میزان کافی و مداوم شیر و لبنیات ( dairy ) مصرف نکردهاند . در نتیجه آنزیم لاکتاز در بدنشان کاهش پیدا کرده و نمیتوانند قند شیر یا لاکتوز را هضم کنند .
این افراد پس از نوشیدن شیر دچار عوارض گوارشی مثل نفخ و دل درد میشوند . خوشبختانه این مشکل درمان دارد .
افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز میتوانند مصرف شیر را از روزی ۱۰ سیسی شروع کنند و طی زمان و بهتدریج به مقدار آن بیفزایند تا مشکلشان حل شود .
امروزه شیر های کم لاکتوز و بدون لاکتوز هم در بازار موجودند که افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز میتوانند آنها را خریداری و مصرف کنند تا دچار مشکل نشوند .