عملیات شستشوی کارخانجات لبنی با تکیه برCIP

عملیات شستشوی کارخانجات لبنی با تکیه برCIP

از جمله مراحل مهم و اساسی در فرایند تولید در صنایع لبنی، نظافت کامل و ضد عفونی
تجهیزات را میتوان نام برد. شرایط نامناسب بهداشتی میتواند عواقب بسیار خطرناکی را به
دنبال داشته باشد زیرا شیر یک ماده غذایی کامل بوده و باکتریها میتوانند به سرعت در
آن افزایش یابند. میکروارگانیسم ها عموما به دنبال تماس شیر با سطوح کثیف مخازن، لوله
ها و تجهیزات تولید و یا در نتیجه تماس با دست و لباس کارگران که ی دقت کمی در رعایت
چارچوبهای بهداشتی دارند، وارد این ماده غذایی می شود.
انواع شستشو در صنایع لبنی :
– شستشوی دستی/ باز (COP ،( این روش شامل ۵ مرحله است از جمله: آبکشی مقدماتی (با آب تا ۴۰ ۴۵ درجه سانتی گراد)، استفاده از
یک ماده شوینده با pH کمتر از و ۱۰ یا شوینده قلیایی کلرینه شده (در دمای حدود ۷۰تا ۶۰ درجه سانتی گراد). آبکشی مجدد (دمای ۴۰
تا ۵۰ درجه سانتی گراد)، ضدعفونی با کلر به روش اسپری یا غوطه وری و در نهایت آب کشی نهایی و خشک کردن با هوا.
– شستشو ی درجا ( CIP :(س یستم CIP برگرفته از سه کلمه place in Cleaning است که به معنای شستشو در محل (شستشو سرخود)
میباشد. سیستم CIP یک روش تمیز کردن سطوح داخلی لولهها، مجراها، تجهیزات فرآوری، فیلترها و اتصالات مرتبط در کارخانجات، بدون
نیاز به نیروی انسانی، دخالت دست و همچنین جداسازی بخش یا بخشهایی از دستگاه با استفاده از یک ضدعفونی کننده سطح بالا است.
سیستم CIP می تواند برای تمیزکردن سریع، کارآمد و قابل اطمینان تمام فرآیندهای کارخانه مورد استفاده قرار گیرد. این سیستم بسته، با به
گردش درآوردن محلولهای ضد عفونی کننده سطح بالا در یک تایم مشخص، توسط نازل های تعبیه در شده ماشینآلات، آنها را ضدعفونی
میکند. سیستم های اتوماتیک CIP از لحاظ ساختار، عملیات و سطح اتوماسیون با یکدیگر متفاوت هستند. در واقع مراحل سیستم شستشو
بستگی به خطوط تولید و ماده غذایی موردنظر دارد. اما عمدتا از چهار نوع مایع سود، اسید، آب داغ و آب استریل بهره میبرند که در دو نوع
خطوط رفت و برگشت قابل طراحی است. بسیاری از شرکتها و کارخانهها در تلاش هستند تا از طریق کاهش زمان عملیات و همچنین
کاهش مصرف آب و مواد شیمیایی باعث بهبود عملیات سیستم CIP شوند.

ادامه مطلب: https://tehran.pegah.ir/wp-content/uploads/2021/01/azar-3-1.pdf