بسیاری از بیماری های ما از نوع تغذیه است و در عین حال درمان بسیاری درد ها نیز در غذا هاست .
اگرچه در حال حاضر سطح دانش و آگاهی جامعه نسبت به مواد غذایی و الگوی تغذیه ارتقا یافته است اما در موارد زیادی داشتن دانش و علم الزاما باعث عمل صحیح نمیشود
و چه بسیار مواد غذایی مضر که با وجود آگاهی ، انسان آنها را مصرف میکند .
امروزه تکنولوژی به سمت کم تحرک کردن بشر پیش رفته است ، در آخرین بررسی انجام شده مشخص شده ۴۵ درصد بزرگسالان ( جمعیت ۱۵ تا ۶۴ ساله ) مبتلا به
اضافه وزن و چاقی بودند . در این دوره زمانی متاسفانه تعداد زیادی از کودکان هم به چاقی مبتلا شدهاند اما آمار دقیقی در این زمینه وجود ندارد .
غذای سالم و به عبارت بهتر تغذیه سالم یکی از مهم ترین و شاید اساسی ترین راه دستیابی به سلامت جسم است گرچه در ارتقای سلامت روان نیز بیتأثیر نیست .
متخصصان تغذیه همواره به افراد توصیه میکنند با اتخاذ عادات غذایی سالم علاوه بر تامین نیاز بدن به انرژی حتیالامکان خود را از اثرات عوامل بیماری زا حفظ کنند .
برای خوشبخت بودن باید جسم سالم و روح آرامی داشت و اگر جسم مان را با خوردن غذا های مفید سالم نگه داریم در نتیجه روحی آرام و سرحال خواهیم داشت .
آرامش فکر در واقع باعث نشاط و شادابی میشود و اگر با تحریکاتی که از سوی بدن به فرد منتقل شود این آرامش از دست برود ، در نتیجه انسان
نمیتواند با آرامش به تفکر بپردازد .
نقش کلیدی تغذیه در سلامت جسم و روان
تغذیه عاملی است که تعیینکننده سلامت و یا عدم سلامت فرد یا افراد است . هدف هر شخص از تغذیه فقط سیر شدن نیست بلکه هدف اصلی تغذیه رسیدن
شش گروه مواد مغذی به بدن است . این مواد با تاثیرات خود باعث تامین نیاز های بدن و در نتیجه بدن و در نتیجه سلامتی اندام های بدن است .
دکتر ربابه شیخالاسلام معتقد است : انتخاب مواد غذایی که هر روز وارد سبد غذایی خانواده میشود ، به عواملی چون بودجه خانواده و سهمی از بودجه که برای خرید غذا اختصاص مییابد ، از طرفی و از طرف دیگر به سلیقه و ذائقه فردی که از انواع مواد غذایی موجود در بازار انتخاب میکند ، بستگی دارد . بنابراین دانش تغذیه ای این فرد
که به طور معمول زن خانواده است ، نقش مهمی در سلامت افراد خانواده و مهمتر از آن ، چگونگی شکلگیری ذائقه افراد خانواده دارد .
زن خانواده باید توجه داشته باشد که این سبد هر روز با چه موادی به خانه میآید ؟ چه روغنی را برای خانه خود میخریم ؟ از چه نوع گوشتی بیشتر استفاده میکنیم ؟
چه انواعی از سبزی و صیفی جات را با چه میزانی در سبد غذایی خود جا میدهیم ؟ از لبنیات در سبد چه سهمی را اختصاص میدهیم ؟
به چه میزان از غذا های نیمه آماده ، سوسیس و کالباس ، نوشابه های گازدار ، تنقلات شور ، شیرینی های تازه و کیکهای خامهدار استفاده میکنیم ؟ سبد هر روزه ما
سهم نان های سفید بیشتر است یا نان سبوسدار و غلات و حبوبات به چه میزان در سبد جایگاه دارند ؟
ماهی ها چه جایگاهی در سبد دارند ؟ آیا سبد جایی برای تخممرغ روزانه برای همه بچهها دارد یا پفک و یخمک جای آن را گرفته است ؟ آیا بچهها هر روز میوه و سبزی میخورند
یا شکم خود را با شکلات و چیپس و نوشابه سیر میکنند ؟
چاقی ، دیابت ، سکتههای قلبی ، بیماری ها و نارسایی های قلبی ، افزایش فشار خون و عوارض زیاد آن ، سکته های مغزی و آسیب های ناشی از آن ،
بیماری های اسکلتی استخوانی ، پوکی استخوان و سرطان های گوناگون همه با بهبود تغذیه قابل پیشگیری هستند .
همان طور که الگوی بیماری ها در حال تغییر است ، باید تفکرها و سیاست ها و ساختار های موجود را نیز برای مقابله با بیماری های جدید تغییر داد . درست است که برای مبارزه با بیماری های غیرواگیر ، پیشگیری ها باید از دوران جنینی آغاز شود و تغذیه نامناسب جنین در دوران بارداری مادر میتواند آثار زیانباری در دوران بزرگسالی کودک داشته باشد ، به طور مسلم دوران کودکی زمان ساختن ذائقه کودک است . آموزش تغذیه در تمام سطوح از کودکستان تا دانشگاه ها نقش موثری در پیشگیری از بیماری های دژنراتیو
دوران میانسالی دارد . ولی سیاست های غذایی ، دستورالعمل ها برای تغذیه در مهد های کودک ، دبستان ها ، اقدام برای تغذیه صحیح در تمام اماکن عمومی مانند دانشگاه ها ، خوابگاه ها ، اداره های دولتی ، سربازخانه ها ، نظارت دقیق بر رستوران ها و مکان های پخت و توزیع غذا و توجه به صنایع غذایی و تشویق آنها به برچسب گذاری تغذیهای ،
توجه به کلیه تبلیغات غذایی نیز باید مد توجه باشد .