کشک ، سلطان منابع پروتئینی

کشک ، سلطان منابع پروتئینی

کشک، یک ماده غذایی معجزه آساست که در بردارنده ویتامین نیاسین، چربی، نمک و پروتئین است.

از جمله مواد غذایی بسیار مفید برای سلامتی بدن انسان لبنیات ها هستند که کمک فراوانی برای رشد و تامین مواد غذایی مورد نیاز ما دارند. فرآورده های مواد لبنی مثل کشک همه مانند خود شیر بسیار مفید اند. کشک یکی از فرآورده‌های شیر است که به روش سنتی از جوشاندن،تغلیظ یا خشک کردن دوغی که پس از کره‌ گیری باقی می‌ماند یا از ماست بدون چربی تهیه می‌شود.ماده‌ اولیه کشک عبارت است از شیر میش،بز،گاو یا مخلوطی از آنها.کشک با حجم کم خود،یک ماده غذایی معجزه‌ آساست که در بردارنده تمامی خواص شیر و حاوی کلسیم،چربی،نمک، پروتئین و ویتامین است.

ارزش غذایی کشک:

کشک بسیار مغذی و دربردارنده کلسیم، چربی، نمک، پروتئین و نیاسین (ویتامین ب۳) است. این خوراکی خوش طعم می تواند به تامین انرژی مورد نیاز بدن کمک کند، چرا که هر صد گرم کشک حدود ۱۰۵ تا ۱۲۰ کیلو کالری انرژی تولید می کند. مقدار مواد مغذی موجود در کشک به نحوه فرآوری و همچنین شیر یا ماده اولیه آن بستگی دارد و هر چه کشک بافت متراکم تری داشته باشد، دارای پروتئین بیشتری است. همچنین هر چه کشک دارای درصد رطوبت پایین‌تری باشد و فراوری کمتری روی آن صورت گرفته باشد، موادمغذی مخصوصا کلسیم بیشتری دارد.

فواید و خواص کشک:


لاغری:

یکی از خواص کشک، لاغری می باشد. در کشک هیچ گونه مواد قندی وجود ندارد؛ بنابراین مصرف این ماده برای رژیم لاغری مفید است. استفاده از مقداری کشک قبل از غذا، موجب کاهش اشتها می‌شود و از آنجا که محتوای مواد سفید کلسیم دار آن نیرو بخش است و هیچ گونه مواد قندی در آن نیست، از اضافه وزن و چاقی مفرط جلوگیری می‌کند.  در واقع کشک با دارابودن مقدار زیادی پروتئین به افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش احساس گرسنگی کمک می کند و از این طریق سبب کاهش وزن و تناسب اندام می‌ شود.

زیبایی و سلامت پوست و مو:

از کشک نه فقط  به صورت خوراکی بلکه به عنوان ضماد هم می توان استفاده کرد. مصرف ضماد کشک و مالش کشکاب برای درمان ریزش مو و پیشگیری از طاسی و کچلی بسیار مفید است.

 ضد آفتاب طبیعی:کشک به عنوان یک ضد آفتاب طبیعی هم بکار می رود . برای این منظور آبلیمو و کشک یا زرد چوبه و کشک را با هم مخلوط کنید. برای درمان آفتاب سوختگی و بر طرف کردن لکه های قهوه ای رنگ پوست، از این ترکیب روی نقاط آسیب‌دیده بمالید و خودتان معجزه آن را ببینید.

 از بین بردن تیرگی دور چشم:کشک می تواند تیرگی دور چشم را از بین ببرد.برای این کار می توانید یک پنبه آغشته به کشک را به مدت ۱۰ دقیقه زیر چشم بگذارید وتیرگی دور چشم را کاهش دهید.

جوان سازی پوست:یکی دیگر از خواص کشک برای پوست جوان سازی آن است. برای جوان سازی پوست خود می توانید از ماسک کشک استفاده کنید. برای تهیه این ماسک یک قاشق کشک، یک قاشق ویتامین ث، برگ چای سبز و کمی عسل است و به کاهش چین و چروک‌ های پوست و جوان سازی پوست کمک می کند.

درمان عفونت پوستی:برای بهره بردن از این خاصیت کشک، کافی است یک دستمال را در کشک خیس کنید و استفاده کنید. این دستمال خیسانده شده در کشک قادر است خاصیت ضد عفونی‌ کننده برای پوستتان داشته باشد.

درمان پوکی استخوان:

یکی دیگر از خواص کشک، درمان پوکی استخوان می باشد. کشک با کلسیم فراوانش با شیر برابری می‌کند؛ مهمترین مصرف درمانی کشک، پیشگیری از بروز یا پیشرفت بیماری پوکی استخوان است؛ میزان مناسب کلسیم، فسفر و نسبت این دو ماده مغذی در ترکیب کشک موجب پیشگیری از پوکی استخوان می‌شود.

پیشگیری از بروز فشار خون بارداری:

حفظ فشار خون طبیعی نیز یکی دیگر از خواص کشک در بارداری است. کشک حاوی پتاسیم، ماده‌ای معدنی، است که انقباضات ماهیچه‌ها را در بدن کنترل می‌کند؛ از جمله ماهیچه‌ی قلب. مصرف کافی پتاسیم به قلب کمک می‌کند بتواند خون را به طور موثر و با ریتم صحیح در بدن به گردش در آورد؛ و به این ترتیب، کشک فشار خون را در سطوح طبیعی حفظ می‌کند.

ضد عفونی کننده طبیعی دستگاه گوارش:

کشک اسید های آلی سرشاری دارد؛ از این رو می‌‌توان به عنوان یک ضد عفونی‌‌کننده برای دستگاه هاضمه و همچنین سلامت روده کوچک و بزرگ از آن استفاده کرد.

حفظ سلامت جنین:

در صورتی که از نوع کم نمک کشک استفاده شود، دارای فواید و مزایای زیادی است. برای خانم های باردار مفید است که به منظور حفظ سلامت جنین خود از کشک در حجم کم و میزان نمک کم استفاده کنند. به علاوه مصرف کشک به همراه بادمجان تا حد زیادی سبب دورماندن جنین از نقص‌ های حین تولد می شود.

بدنسازی و تناسب اندام:

کشک علاوه بر کلسیم حاوی تمام اسید آمینه های مورد نیاز بدن است و به میزان قابل توجهی پروتئین دارد .قطعا می‌دانید که مهم ترین نقش پروتئین ها در بدن حفظ بافت ها و تولید آن‌ها است؛ چون بدنسازان به پرورش اندام و تقویت عضلات خود علاقه دارند؛ باید بدانند که با ورزش های سنگین نیاز به پروتئین در بدن آن ها افزایش پیدا می‌کند؛ در نتیجه ورزشکاران و بدنسازان باید کشک را در وعده غذایی یا میان‌ وعده های خود همراه آجیل و تخم مرغ میل کنند.

با توجه به اینکه کشک یکی از غنی ترین منابع پروتئین حیوانی است، بنابراین محیط مناسبی برای رشد میکروارگانیزم‌های مختلف است که اغلب سبب مسمومیت حتی مرگ می‌شود. بنابراین توجه به موارد ذیل ضروری است:

۱- از کشک‌‌های بسته بندی (پاستوریزه) شده که دارای برچسب و مجوز بهداشتی هستند، استفاده کنید.

۲-کشک را در یخچال نگه‌داری نمایید و از فروشندگان هم بخواهید همین کار را در مغازه‌های خود انجام دهند.

۳- تا حد امکان از مصرف کشک مایع باز خودداری کنید و در صورت استفاده ۱۰ تا ۲۰ دقیقه قبل از مصرف آن را بجوشانید تا میکروارگانیزم‌های آن کاهش یابد.

۴- بهتر است به مقدار نمک موجود در کشک توجه کنیم. افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند، کشک بی ‌نمک استفاده کنند.