کنترل سردردهای میگرنی با تغذیه

کنترل سردردهای میگرنی با تغذیه

میگرن یک نوع سردرد اولیه می باشد که برخلاف سردردهای معمول به صورت حملات تکرار شونده بروز می کند . سردرد میگرنی معمولا به صورت ضربان دار و یکطرفه بروز می کند و این سردردها می توانند ادامه پیدا کنند . از علائم آن می توان تهوع ، استفراغ ، حساسیت به نور و صدا را نام برد . حدود ۱۵ درصد مردم جهان به میگرن مبتلا هستند و آمارها حاکی از شیوع بیشتر در زنان نسبت به مردان است .

باوجود اینکه پاتوفیزیولوژی میگرن به خوبی شناخته نشده است ولی مطالعات نشان داده اند که عوامل محیطی و خارجی مختلفی می توانند موجب تشدید حملات میگرنی شوند . از جمله این عوامل می توان موارد زیر را نام برد :

استرس ، ناشتایی طولانی مدت ، عدم مصرف آب ، گرمای زیاد هوا ، اختلالات خواب و شب بیداری ، درد گردن ، مصرف الکل ، استعمال دخانیات .

توصیه های تغذیه ای در کنترل میگرن :

قدم اول در درمان تغذیه ای سردرد از جمله میگرن استفاده از یک رژیم غذایی متعادل از هر پنج گروه غذایی است . دریافت سه وعده غذایی اصلی و حداقل سه میان وعده از راهکارهای مناسب در کنترل سردرد میگرنی است . از مصرف قندهای ساده به خصوص در زمان گرسنگی اجتناب کنید .

افراد مبتلا به سر دردهای میگرنی واکنشهای مختلفی نسبت به موادغذایی نشان می دهند . واکنش به یک ماده غذایی ممکن است از نیم ساعت تا ۷۲ ساعت بعد خود را
نشان دهد . استفاده از یک دفترچه روزانه برای تعیین زمان و نوع غذای خورده شده ضروری است .

در بیماران مبتلا به میگرن مهم است که به سلامتی عمومی بدن توجه ویژه ای شود . مصرف وعده های غذایی با مقدار کم و تعداد وعده های بیشتر ، مصرف مداوم آب
در طول روز ، فعالیت بدنی منظم ، خواب کافی و مدیریت استرس می تواند از بروز میگرن پیشگیری کند .

 مواد غذایی تشدید کننده حملات میگرنی :

کافئین

کافئین در مقدار پایین باعث بهبود علایم میگرن می شود ولی اگر مقدار بالای آن ( بیشتر از ۲ فنجان قهوه در روز ) مصرف شود می تواند منجر به تشدید حملات میگرنی شود . بهترین توصیه در مورد مصرف کافئین مصرف منظم با مقدار مشابه بدون تغییر ناگهانی در میزان آن می باشد ، به عنوان مثال اگر همیشه عادت داشته ایم روزی یک فنجان قهوه مصرف کنیم ادامه همین مقدار مشکلی ایجاد نمی کند ولی اگر به یکباره مقدار مصرف را به ۳ لیوان یا بیشتر افزایش دهیم می تواند احتمال تشدید حملات میگرنی را
افزایش دهد .

تیرامین

ترکیبی اسیدآمینه ای می باشد که در غذاهایی همچون پنیر کهنه ، ماهی دودی ، آجیل ، شکلات تلخ و غذاهای تخمیری وجود دارد . این مواد هم موجب تشدید حملات میگرنی
می شوند .

نیتریت

بیشتر در غذاهای فرآوری شده گوشتی همچون سوسیس و کالباس وجود دارد . این ترکیب برای تازه و خوشرنگ نگهداشتن فرآورده های گوشتی استفاده می شود . در افرادی که به این ماده واکنش نشان می دهند ، از طریق گشاد کردن عروق مغز باعث بروز سردرد می شود .

 آسپارتام

آسپارتام یک شیریرن کننده مصنوعی است که در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین به صورت پودر و قرصهای شیرین کننده برای بیماران دیابتی در داروخانه ها در دسترس می باشد و در برخی افراد سبب تشدید سردرد می شود . افراد مبتلا به میگرن باید به برچسب مواد غذایی و نوشیدنی های رژیمی توجه کنند و در صورتیکه از آسپارتام
به عنوان شیرین کننده در آنها استفاده شده ار مصرف آن خودداری نمایند .

توجه :  منیزیم و کوانزیم Q10 در کنترل حملات میگرنی مفید هستند .

کو آنزیم Q10 که با نام « یوبی کینون » نیز شناخته می شود آنتی اکسیدانی است که به طور طبیعی در سلول‌های بدن ما وجود دارد . منابع غذایی کوآنزیم Q10 شامل انواع پروتئین ها ( مانند جگر ، گوشت قرمز ، مرغ ، ماهی ) ، مغزها ،‌ کلم بروکلی ،‌ گل کلم ، اسفناج ، جعفری و سویا .

منابع غذایی منیزیم 

حبوبات ، مغزها ، سبزیهای برگ سبز ( مانند اسفناج ، جعفری و .. ) ، دانه کامل غلات ( سبوس نگرفته ) .