۱۶ مهر (۸ اکتبر ) ؛ روز جهانی کودک گرامی باد

۱۶ مهر (۸ اکتبر ) ؛ روز جهانی کودک گرامی باد

کودکان ، برکت زندگی و سرمایه های آینده جامعه به شمار می آیند . آنان برای رشد و بالندگی خود ، نیازها و در مفهوم دقیق تر حقوقی دارند که باید به درستی به آن پرداخت . با توجه به نقش بی بدیل خانواده در بالندگی شخصیت کودک ، پیش از همه ، خانواده و سپس جامعه باید این حقوق را به خوبی بشناسند و خود را مکلف به پاس داشت آن بدانند . روز جهانی کودک بهانه ای برای ورود به جهان کودکان است ؛ برای ورود به این جهان باید آگاهی های خود را فراموش کنیم و با نا آگاهی های کودکانمان همراه شویم .

 نامگذاری روز جهانی کودک

در سال ۱۹۴۶ بعد از جنگ جهانی دوم در اروپا ، مجمع عمومی سازمان ملل به‌منظور حمایت از کودکان ، سازمانی به نام یونیسف را ایجاد کرد که نخست « انجمن بین‌المللی ویژه کودکان سازمان ملل » نام گرفت . در سال ۱۹۵۳، یونیسف یکی از بخش‌های دائمی در سازمان ملل متحد گردید و روز ۸ اکتبر روز جهانی کودک نام‌گذاری شد .

 پیمان‌نامه جهانی حقوق کودک

پیمان‌نامه حقوق کودک یک کنوانسیون بین‌المللی است که حقوق مدنی ، سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کودکان را بیان می‌کند . دولت‌هایی که این معاهده را امضا کرده‌اند موظف به اجرای آن هستند و شکایت‌های راجع به آن به کمیته حقوق کودک ملل متحد تسلیم می‌شود .

این کنوانسیون در ۲۰ نوامبر ۱۹۸۹ مورد پذیرش مجمع عمومی سازمان ملل متحد قرار گرفت و از ۲ سپتامبر ۱۹۹۰ ( سی روز پس از تودیع بیستمین سند تصویب یا الحاق ) لازم‌الاجرا شده‌است . تاکنون ۱۹۳ کشور ( تمام اعضای ملل متحد به جز ایالات متحده آمریکا و سومالی ) این سند را امضا کرده‌اند و در ۱۴۰ کشور اجرا می‌شود و به این ترتیب مقبول‌ترین سند حقوق بشر در تاریخ می‌باشد .

محتوای پیمان‌نامه حقوق کودک

کودک بر اساس ماده یک پیمان‌نامه حقوق کودک به هر انسان کمتر از ۱۸ سال گفته می‌شود . مگر آن که قانون قابل اعمال در مورد کودک سن قانونی کمتری را تعیین کرده باشد . این کنوانسیون شامل ۵۴ ماده و دو پروتکل اختیاری بوده که چهار اصول پایه‌ای آنرا جهت می‌دهد :

– هیچ کودکی نباید از تبعیض رنج ببرد .

– زمانی‌که در رابطه با کودکان تصمیم‌گیری می‌شود ، باید منافع عالیه آنان در راس قرار گیرد .

– کودکان حق حیات داشته و باید رشد کنند .

– کودکان حق دارند آزادانه عقاید و نظرات خود را ابراز کنند و این نظرات در تمامی اموری که به آنها مربوط می‌شود ، باید مورد توجه
قرار گیرد .

اهمیت نوشیدن شیر در دوران کودکی

شیر یکی از نوشیدنی های مغذی محسوب می شود که به طور ویژه مصرف آن برای کودکان اهمیت ویژه ای دارد . شیر از گروه مواد غذایی مختص به خود برخوردار است .

افزون بر تامین انواع مختلفی از ویتامین ها ، مواد معدنی و دیگر مواد مغذی برای حفظ سلامت کودک ، مصرف شیر برای شکل گیری و حفظ استخوان هایی قدرتمند بسیار مهم است .

انواع شیر

اگرچه بیشتر والدین هنگامی که به شیر فکر می کنند ، شیر گاو را مد نظر قرار می دهند ، اما طیف گسترده ای از انواع شیر و نوشیدنی های شیر غیر لبنی وجود دارند که می توانند به طور معمول جایگزین شیر شوند .

مواد مغذی شیر

بسیاری از کودکان به میزان کافی شیر نمی نوشند که مایه تاسف است ، زیرا شیر غنی شده منبع خوبی برای بسیاری از ویتامین ها ، مواد معدنی و دیگر مواد مغذی مهم است .

به طور معمول ، شیر به عنوان بخشی کلیدی از یک رژیم غذایی سالم برای کودکان در نظر گرفته می شود زیرا منبع خوبی برای مواد مغذی زیر است :

ویتامین D

ویتامین A

ویتامین B12

کلسیم

پتاسیم

پروتئین

به خاطر داشته باشید ، اگر به کودک خود نوشیدنی شیر غیر لبنی می دهید باید اطمینان حاصل کنید که از نمونه های غنی شده و سرشار از تمامی ویتامین ها و مواد معدنی است .

چرا نوشیدن شیر برای کودکان توصیه می شود ؟

به طور کلی ، کودکان نوپا اگر به شیر آلرژی ندارند ، می توانند پس از ۱۲ ماهگی شیر گاو کامل مصرف کنند . پس از دو سالگی آنها باید مصرف شیر کم چرب ( ۲ درصد چربی ) را مد نظر قرار دهند . کودکان نوپا دارای اضافه وزن حتی می توانند مصرف شیر کم چرب را زودتر آغاز کنند .

به خاطر داشته باشید ، کودکانی که دو تا سه بار در روز با شیر مادر یا شیر خشک تغذیه می شوند نیازی به مصرف شیر ندارند . اگر آنها با شیر مادر تغذیه می شوند و از منبع دیگری ویتامین D دریافت نمی کنند ، احتمالا تنها نیازمند دریافت ویتامین D اضافی خواهند بود .

کودک شما به چه میزان شیر نیاز دارد ؟

این مساله به سن کودک بستگی دارد ، اما توصیه های معمول شامل موارد زیر می شوند :

کودکان ۲ تا ۸ سال دو فنجان شیر در روز

کودکان ۹ تا ۱۸ سال سه فنجان شیر در روز

البته اگر کودک شما تمایلی به مصرف شیر ندارد ، می توانید چیزهای دیگری از گروه مواد غذایی لبنیات مانند پنیر و ماست یا مواد غذایی دیگر سرشار از کلسیم و ویتامین D را جایگزین آن کنید .

حتی اگر کودک شما ( سن بالای ۱۲ سال ) شیر مصرف می کند ، احتمالا برای دستیابی به میزان توصیه شده ۶۰۰ واحد بین المللی ( IU ) در روز برای ویتامین D نیازمند مصرف برخی مواد غذایی دیگر سرشار از کلسیم و ویتامین D خواهد بود .

نوشیدن بیش از اندازه شیر ایده خوبی محسوب نمی شود . افزون بر کالری های اضافی ، مصرف بیش از اندازه شیر خطر ابتلا به کم خونی فقر آهن را افزایش می دهد .

کالری های شیر

مصرف کالری های بیش از اندازه مشکلی است که بسیاری از کودکان دارای اضافه وزن با آن روبرو هستند . افزون بر انجام فعالیت های بدنی کافی در روز ، این کودکان اغلب نیازمند کاهش اندازه وعده های غذایی خود برای کاهش کالری دریافتی هستند .

به طور معمول ، حذف شیر به دلیل نگرانی از کالری موجود در این نوشیدنی ایده خوبی نیست . در مقابل ، می توانید به جای شیر کامل از شیر کم چرب استفاده کنید . میزان چربی و کالری موجود در انواع شیر در هر ۸ اونس (۲۲۷   گرم ) به شرح زیر است :

شیر کامل ۱۵۰ کالری ۸ گرم چربی

شیر ۲ درصد چربی ۱۲۰ کالری ۴٫۵ گرم چربی

شیر ۱ درصد چربی ۱۰۰ کالری ۲٫۵ گرم چربی

شیر بدون چربی ۸۰ کالری ۰ گرم چربی