چه غذا هایی برای وعده های افطاری و سحری مناسب ترند ؟ برای رفع یبوست ناشی از کمبود مصرف مایعات در طول روز های این ماه مبارک ، چه کار باید کرد ؟
آیا فعالیت های بدنی هم در طول ایام این ماه رمضان ، توصیه میشود ؟ کدام دسته از بیماران باید از روزه گرفتن پرهیز کنند ؟ و… پاسخ به این سوال ها
را از زبان کارشناسان بخوانید .
برای جلوگیری از عطش دکتر عباس شجاعی ، متخصص علوم تغذیه ، دانشگاه اصفهان :
هنگام سحر از خوردن غذا های خشک نظیر کوکو سبزی ، کوکو سیبزمینی ، کتلت و گوشت های سرخ شده مثل کباب ، جوجهکباب و ماهی خودداری کنید .
این غذا ها به همراه غذا هایی که ادویه زیادی دارند ، باعث عطش زیاد وترش کردن معده میشوند . تمام روزه داران ، خصوصاً آنهایی که دچار بیماری های گوارشی و معده هستند ، سعی کنند از خوردن این غذا ها بپرهیزند و یا از لیمو ترش ، ماست و سبزی خوردن در کنار این غذا ها استفاده کنند . روزه داران برای پیشگیری از بروز ناراحتی های گوارشی
و ترش کردن و سوزش سر معده ، باید از مصرف زیاد غذا های شیرین و چرب مانند زولبیا و بامیه در سحر یا افطار پرهیز کنند . مصرف سس مایونز ، خامه ، سوسیس و کالباس نیز در سحری یا افطاری مناسب نیست ، زیرا این غذا ها زمینه بروز ناراحتی های گوارشی نظیر ترش کردن معده را فراهم میکنند .
ضمنا خوب است شش تا هشت لیوان آب در فاصله ی افطار تا سحر نوشیده شود و برای پیشگیری از احساس تشنگی در طول ساعات روز ، لیمو ترش تازه در پایان سحری
مصرف شود .
برای تامین قند خون دکتر ربابه شیخ الااسلام ، مدیر کل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت :
افراد روزه دار همانند زمانی که روزه دار نیستند ، باید سه وعده غذا بخورند که این وعده ها شامل سحر ، افطار و شام است . البته مصرف غذا در دو وعده ( سحری و افطار )
نیز اشکالی ندارد . بهتر است غذای مصرفی در سحر ویژگی وعده ناهار را داشته باشد . در ماه مبارک رمضان استفاده از برنامه غذایی متنوع و متعادل شامل ۵ گروه اصلی
یعنی نان و غلات + میوهها + سبزیجات + گوشت و حبوبات و تخممرغ + شیر و لبنیات ، برای حفظ سلامت بدن و تامین انرژی و نیازهای تغذیهای بدن توصیه میشود .
استفاده از خرما در ماه رمضان بهخصوص در هنگام افطار برای تأمین قند خون فرد روزه دار بسیار مؤثر است . روزه داران سعی کنند به جای غذاهای چرب و سرخ شده ،
از غذا های آب پز و بخارپز شده استفاده کنند .
برای حفظ تعادل در وعده های غذایی دکتر مسعود کیمیاگر ، متخصص تغذیه :
نیازی به حذف هیچ یک از وعده های غذایی نیست . در ماه رمضان انسان دچار محدودیت یا محرومیت مواد غذایی نمیشود و احتیاج به ذخیره سازی مواد غذایی
پیش از ماه رمضان وجود ندارد . با توجه به این که در ماه رمضان یک وعده ی غذایی حذف میشود ، همه ی افراد باید حداقل ۲۰ درصد کمتر از ماه های دیگر سال غذا بخورند .
با مصرف متعادل مواد غذایی در ماه رمضان ، بدن فرصت سوزاندن چربی های اضافی را پیدا میکند . تمامی روزه داران باید وعده ی سحری را در برنامه ی غذایی خود داشته باشند ، زیرا حذف این وعده ، سلامت آنها را به خطر می اندازد .
برای جلوگیری از افزایش وزن دکتر برلیانت بزرگمهر ، دبیر انجمن تغذیه ایران :
در ماه مبارک رمضان از مصرف بیش از حد غذا های چرب و شیرین خودداری کنید . روزه داران هنگام افطار از مواد غذایی شیرین مانند زولبیا ، بامیه و حلوا به مقدار زیاد
مصرف نکنند ، زیرا باعث افزایش وزن میشود . انجام پیاده روی و ورزش در این ماه ، توصیه میشود .
بهتر است روزهداران روزهشان را با آب ولرم باز کرده و پس از آن از نان ، پنیر ، گردو و غذا های گرمی مانند آش استفاده کنند و حتما بین افطار تا شام یک تا دو ساعت
فاصله بگذارند و حتما در این زمان آب فراوان بنوشند . کودکان و نوجوانانی که برای نخستین بار روزه میگیرند باید در وعده ی سحری ، غذای کافی بخورند و همچنین آبمیوه
و سبریجاتی مانند هویج و گوجهفرنگی را فراوان مصرف کنند ، زیرا مقدار زیادی ویتامین را به صورت فشرده به بدن آن ها میرساند .
برای سلامت روزه اولی ها میترا زراتی ، کارشناس ارشد تغذیه :
فعالیت زیاد نوجوانان روزه دار در ماه رمضان منجر به مصرف انرژی بیشتر و افزایش تعریق در طی ساعات روز میشود و این مسئله میتواند زمینهساز بروز سوء تغذیه
خفیف یا شدید باشد . بهترین ورزش ها در طول این ماه ، شنا و پیاده روی پس از صرف افطار است ، چرا که این ورزش ها از گرفتگی عضلات و بروز یبوست پیشگیری میکنند .