برای همه ما پیش آمده است که دنبال جایگزین سالم برای نوشابه های خوشمزه ، آب میوه های صنعتی شیرین و حتی نوشیدنی های انرژیزا بگردیم . انتخاب شما زیاد است
اما بسیاری از افراد این روزها برای داشتن سبک زندگی سالمتر و بهتر ، دوغ و کفیر را به همه نوشیدنی های دیگر ترجیح میدهند . اما میخواهیم قبل از صحبت کردن
از دوغ و کفیر ، میخواهیم در مورد موضوع مهمی به نام الکترولیت ها صحبت کنیم . الکترولیت ها مواد معدنی موجود در بدن شما هستند که قند خون ، حجم آب بدن و عملکرد
اعصاب و ماهیچه ها را کنترل میکنند . الکترولیت ها طی فعالیت های معمول روزانه از بین میروند . این از دست دادن هنگامی که فعالیت بدنی بیشتری دارید و عرق میکنید بیشتر است و باعث میشود الکترولیت ها را با سرعت بیشتری از دست بدهیم . اما سوال اینجاست که کدام مواد معدنی در سیستم خونی ما به طور طبیعی از مهمترین الکترولیت های تشکیل میشوند ؟ سدیم ، پتاسیم ، کلسیم و بیکربنات .
قند در این میان جایی ندارد . پس آیا بهتر نیست دور نوشیدنی های حاوی ساکارز ، گلوکز و فروکتوز را خط بکشیم و دنبال یک جایگزین سالمتر ، با ریشه های ارگانیک
که هضم آن هم راحتتر است باشیم ؟
در یونان وقتی هوا گرم میشود مادران نسل جوان برای بچهها یشان آبمیوه و بستنی میگیرند ، در حالی که مادران نسل های قدیمیتر ماست و همزن را بیرون میآورند .
آنها میدانستند چطور بهتر و سالمتر تشنگی خانواده را رفع کنند .
دوغ که در یونان به آن آریانی و در ترکیه آیران میگویند یک نوشیدنی خنک است که از رقیق کردن ماست با آب ، اضافه کردن نمک و سبزیجات خشک مثل نعنا و پونه
تهیه میشود .
تفاوت دوغ با کفیر
کفیر یک نوشیدنی اصیل از سرزمین قفقازها است و نام آن از کلمه ترکی « کیف » به معنای « لذت بردن » گرفته شده است . در تهیه کفیر اصیل ، در طول تخمیر آن الکل
تولید میشود اما از آنجا که مصرف الکل در دین اسلام حرام است ، این محصول در ایران با نوع خاصی از استارتر درست میشود . در فرآیند تولید کفیر حلال ، شیر تخمیر میشود و نوشیدنی حاصل از آن طعم و مزهای ترش مشابه کفیر اصیل پیدا میکند اما الکل تولید شده در آن زیر نیم درصد خواهد بود .
خیلی ها دوغ را با کفیر اشتباه میگیرند و فکر میکنند کفیر نوعی دوغ است ، در حالی که اینطور نیست و این دو نوشیدنی سفید رنگ اساسا با هم فرق دارند . همانطور که گفتیم دوغ از ماست رقیق شده با آب و اضافه کردن نمک درست میشود و معمولا سرد و به همراه یخ سرو میشود . اما بر خلاف دوغ ، کفیر از « دانه های کفیر » که نوعی کپک یا باکتری استارتر است درست میشود . این باکتری شباهت زیادی به گلکلم ریز دارد .
نوشیدنی کفیر به جای ماست از شیر تهیه میشود و دارای سطح بالایی از بیوتین ، ویتامین B12، کلسیم ، فولات و ویتامین K است . بیوتین به بدن در جذب
سایر ویتامین های گروه B کمک می کند . مصرف کفیر روی حرکت روده ها ، کاهش شدت و مدت اسهال ، افسردگی و اختلالات فکری ، ایمنی بدن و ایجاد سهولت در هضم غذا
تاثیر مثبت دارد و به بازسازی فلور میکروبی غشا های مخاطی دستگاه گوارش کمک می کند .
هر دو لیوان دوغ یا کفیر به اندازه یک لیوان شیر خواص تغذیهای دارد ، بنابراین اگر مبتلا به عدم تحمل لاکتوز شیر هستید میتوانید از این نوشیدنی ها بیشتر استفاده کنید .